5 beperkende gedachten die persoonlijk succes in de weg staan

We zijn van niks zo overtuigd als van ons eigen hoofd, ook wanneer het ons leugens vertelt. Lees die zin nog eens goed, want ik vind het belangrijk dat je je er bewust van wordt. Voor ik mijn website en mijn Instagram lanceerde zijn er in mijn hoofd al onnoemlijk veel beperkende gedachten de revue gepasseerd. En ze staan ook jou in de weg bij het behalen van persoonlijk succes. 

In dit artikel leg ik uit waar beperkende gedachten ontstaan en wat ze zijn. Daarnaast neem ik je mee in een aantal van mijn eigen beperkende gedachten en laat ik zien hoe ik ze zelf ontkracht, in de hoop dat het jou inspireert hetzelfde te doen zodat je dat succesvol kunt zijn in het behalen van je doelen en je dromen. 

Iedereen heeft beperkende gedachten

Jouw denkwijze heeft zich in de loop van je leven gevormd en gekleurd, veel daarvan al in je jongste jaren. Vanuit mijn rol als loopbaancoach zie ik dat in mijn werk ook: leerlingen hebben in de brugklas, op 12-jarige leeftijd dus, al een drietal gedachten die hen leiden in hun beeld van een bepaald beroep of een bepaalde opleiding (disclaimer: dit zijn niet mijn eigen opvattingen maar resultaten van wetenschappelijk onderzoek):
1. De leerling heeft al een beeld van de ‘typische’ mannen- en vrouwenberoepen (bouwvakker versus verloskundige);
2. De meeste jongens en meisjes hebben al lang door dat functies en beroepen van elkaar verschillen qua status (chirurg versus vuilnisman);
3. De leerling weet al van zichzelf of hij wel of niet goed kan presteren op school (hoogvlieger versus laagvlieger). 

Beperkende gedachten komen voort uit jouw eigen (negatieve) overtuigingen en kunnen ervoor zorgen dat je je niet zelfverzekerd genoeg voelt om sommige situaties of uitdagingen aan te gaan. Ze houden je dus tegen, ze saboteren je en staan jouw groei in de weg. 

Een paar van mijn persoonlijke overtuigingen waar ik erg mee geworsteld heb, zijn:

1. Ik ben niet slim genoeg

Je hoeft geen IQ van 160 te hebben om succesvol te zijn. Je kunt ook creatief zijn, of empathisch, of inventief, of heel technisch, of gedreven, of gevoelig, of vindingrijk, of nieuwsgierig, of…. Ik kan nog wel even doorgaan. Je snapt vast wat ik bedoel. 

2. Mijn naam is niet Engels, dus ik kan internationaal niet doorbreken

Dit is gewoon niet waar. Nog los van of ik überhaupt de ambitie heb om op internationaal niveau te gaan werken, maakt het niets uit wat mijn naam is. En zo wel, dan kan ik hem altijd nog veranderen. Genoeg mensen die een stagenaam bedacht hebben. 

3. Ik heb geen nieuwe ideeën, alles is al bedacht

Er is inderdaad al heel veel bedacht, maar ook heel veel nog niet. Daarnaast veranderen de tijden en daarmee ook de behoeften van mensen. Een goed idee komt voort uit creativiteit en zo’n belemmerende gedachte kan die creativiteit serieus in de weg zitten. Geloof mij dat je écht jezelf tekort doet door creativiteit niet te laten flowen terwijl die wel echt in je zit. Onderzoek ook waar jóuw creativiteit zit. Waar heb jij ideeën over? Waar zie jij verbetering mogelijk? Welke behoefte zou jij bij jezelf vervuld willen zien? Als je die vragen kunt beantwoorden heb je eigenlijk al een markt gevonden.

4. Ik kan dit niet

Open deur, deze. Als je iets niet leert kun je het inderdaad niet, en als je niet oefent word je ook niet beter. Je komt er alleen maar achter of je iets niet kan als je het ook daadwerkelijk probeert. Nike had gelijk: just do it. 

5. Ik zal nooit veel geld verdienen want ik ben helemaal niet bijzonder.

Deze kun je opdelen in twee beperkende gedachten: het eerste deel gaat over geld en het tweede deel gaat over zelfbeeld. Over de welbekende money mindset worden tientallen boeken geschreven. Ik zal hier kort over zijn: ik geloof dat als je hard werkt, je jezelf blijft verbeteren, je kritisch blijft naar jezelf toe en jezelf structureel in je kracht blijft zetten, je veel geld kunt verdienen. Er zijn voldoende voorbeelden van self made millionaires (of billionaires) die zijn begonnen met niks en nu een heel imperium hebben opgebouwd. Als zij het kunnen, waarom jij dan niet? 

En wat betreft het tweede deel van bovenstaande gedachte: over een negatief zelfbeeld wordt nog veel meer geschreven. Je kunt hier echt iets aan doen, geloof me. En laat me je daarbij helpen. Dit is bij uitstek wat ook aan de orde komt in mijn coaching. Hoe zie jij jezelf? Waar komt dat vandaan? Waar kun je winst op behalen en wat vind je eigenlijk heel erg leuk aan jezelf? Ik vind het zo zonde als je jezelf klein houdt. Maxwell Maltz zei niet voor niks: “Een laag zelfbeeld is als door het leven rijden met de handrem erop.“ Het is zo zonde van je tijd en je potentie!  

Hoe ontkracht je beperkende gedachten?

Als jouw neus in de goede richting wijst en jij je bewust bent van beperkende gedachten, dan kun je ze ook ontkrachten. Het zit hem erin ze niet te geloven. Je gedachten zijn niet altijd waarheid. Bij mensen met veel beperkende gedachten of een negatief zelfbeeld is hun interne criticus vaak gewoon een eikel (of een trut) die leugens verspreidt. Het is aan jou om hem of haar af en toe de mond te snoeren. (Ik vermenselijk ‘m omdat de stem van de interne criticus vaak de stem is van iemand is die in je verleden dit soort dingen tegen je gezegd heeft. Door die interne criticus te vermenselijken maak ik het voor mezelf makkelijker hem te ontkrachten.) 

 

Wat zijn jouw beperkende gedachten? En hoe ga jij om met ze? Ik ben benieuwd, laat het me weten!

Cheers,

Lotte